Изложбата-инсталация Кръстопът. Цената на избора ще бъде показана извънредно на Дългата нощ

...
Изложбата-инсталация Кръстопът. Цената на избора ще бъде показана извънредно на Дългата нощ
Коментари Харесай

Първо българско участие на Дългата нощ на църквите във Виена

Изложбата-инсталация  " Кръстопът. Цената на избора " ще бъде показана изключително на Дългата нощ на църквите във Виена на 2 юни 2023 година Българският художник и иконописец Диан Костов получи специфична покана от управлението на катедралата Вотивкирхе във Виена да удължи гостуването си, за да може да се включи в програмата на събитието.

" Кръстопът. Цената на избора " самоуверено зае централно място в културния живот на Австрийската столица. По груби калкулации за 10 дни през лабиринта от духовни знаци и послания са минали най-малко 5 хиляди гости от целия свят — Австралия и Южна Америка включително.  

Мащабната апаратура се осъществя по покана на енорийски духовник на Вотивкирхе, Йозеф Фаругия. Той вижда работата на Диан Костов още през 2019 година и е надълбоко впечатлен от изкусното преплитане на модерни тематики с духовни. Първата покана към Диан Костов за галерия остава неосъществена поради коронавирус пандемията, само че през 2022 Йозеф Фаругия отново написа публично писмо до художника с предложение да осъществя собствен план в катедралата.  

" Кръстопът. Цената на избора " включва платна, доближават мащабите 11 на 7 метра. Над 70 икони, стенописи и плакати на създателя ще бъдат подредени под формата на лабиринт, в който фенът да съпреживее посредством творчеството търсенето на смисъл и уповаването във вярата в сложни времена. 

Авторът Диан Костов е прочут с това, че употребява техниките на иконописта, само че дава самоуверен и огромен взор към огромните проблеми на нашето съвремие — война, епидемии, само че и конфликт на полезности да вземем за пример. В неговата персонална креативна галактика вярата постоянно участва изключително мощно. През 2019 година инсталацията му " Кой си ти? " беше показана на XII. Международно биенале на актуалното изкуство (Biennale Internazionale dell'Arte Contemporanea) във Флоренция, а по време на коронавирус пандемията той подари на лекарите в Пирогов иконата Света Богородица-Закрилница в символ на поклонение пред техния труд. 

Диан Костов е роден през 1971 година в Стара Загора. Художник и иконописец. Една икона на Света Богородица в стаята на баба му, го очарова от ранна възраст. На 13-годишна възраст той посещава за първи път ателието на Анастас Константинов (1956 - 2017). Международно приет за своя тайнствен експресионизъм, Константинов ще бъде негов преподавател по живопис от 1984 до 1992 година, който също по този начин го учи на значимостта на вярата. До гибелта на Анастас Константинов двамата споделят съидейници и близко другарство. След като приключва гимназия през 1989 година, Диан Костов кандидатства да учи живопис в Художествената академия в София, само че не е признат. Това го води до иконография в Богословския факултет в Търново. Първоначално желае да учи единствено една година и по-късно още веднъж да кандидатства в Академията за изящни изкуства в София. Но единствено няколко месеца след началото на образованието си открива своето предопределение и се потапя в библейската археология, тълкуването на Стария и Новия завет и технологията и техниката на иконописта и иконографската комбинация. Творбите му се занимават с безконечните въпроси. В иконописите и платната си Костов се впуска в търсене на облици, в които участват знаците на нашето време, в което живеем. През 2019 година инсталацията на Диан Костов " Кой си ти? " беше показана на XII. Международно биенале на актуалното изкуство (Biennale Internazionale dell'Arte Contemporanea) във Флоренция. От 2021 година инсталацията " Животът е по-силен " е на силоз на пътя сред София и Видин. Инсталацията демонстрира иконата на Божията майка Мария - Покровителка и фотоси на деца, родени през пандемичната 2020/2021 година Творбите на Диан Костов могат да бъдат видени по целия свят и се намират в частни и публични сбирки в Европа, Съединени американски щати и Япония.

Източник: venera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР